Som enhver anden hobby eller sport, er der en del ord som bliver brugt af folk som vandrer meget. Derfor har jeg lavet en lille “ordbog”, eller liste om man vil, med de typiske ord man kan støde på undervejs.

De fleste af ordene er selvfølgelig på engelsk (eller, det er de faktisk alle sammen) og dem vil jeg selvfølgelig ikke oversætte, da det absolut ikke giver nogen mening (jeg vil også selv bruge de engelske ord på hjemmesiden osv.)
Der er mage flere ord, men disse er nok dem du kommer til at høre eller læse om, hvis du vælger at følge min tur 🙂

Og de vil helt sikkert blive brugt på min Youtube kanal 🙂


Base-weight: Dette er vægten på din rygsæk og hvad der ellers er i den, undtagen mad/drikke.

Bear box: På de fleste etablerede telt/camping pladser hvor der er bjørne aktivitet, er der opsat bjørnesikrede kasser med lås på, hvor man kan have sine madvarer og andre ting som bjørne syntes lugter dejligt. Kasserne er som regel opsat en god afstand fra telt/camping pladserne (så man ikke har bjørne rendene lige op og ned af folk)

Bear can: Dette er en transportabel bjørne kasse (den er så rund og lavet af meget kraftig plastik) som er påkrævet at have med på sine vandreture i områder med bjørne aktivitet (primært Sierra bjergene). Disse dunke er tunge og store, så det er til stor gene for folk som vandrer. Men nok et bedre alternativ end besøg af bjørne 😉
Dunken skal stilles 30m fra dit telt, da den ikke er 100% lugttæt, så man kan resikerer at der kommer nysgerrige bjørne.

Bonus miles/Bonus kilometer: Dette er de ekstra kilometer man er nødsaget til at gå for at komme til byer, bestige Mount Whitney osv. men som IKKE er en del af P.C.T ruten. Så de tæller selvfølgelig ikke med i de 4279 km.

Bounce box: En box som hikers bruger til, kontinuerligt, at sende til sig selv på vej op gennem ruten (eller ned, alt efter om man tager turen Mexico-Canada, eller Canada-Mexico)

Bouble: se “Herd”

Camel up: Du drikker så meget vand som du overhovedet kan, når du er ved et vandhul eller lign. Teorien er at man over hydrerer sig selv, så man ikke behøver slæbe på så meget vand. Det er ilde set at man gør det ved vand depoter som er sat op af Trail angels, da der måske kommer folk senere som har brug for vandet.

Cat hole/katte hul: Dette er en af hjørnestenene i Leave No Trace konceptet. Det er det hul du graver når du skal skide 🙂 Det skal være ca. 20 cm dybt, 60m fra telt/camping pladser og vandløb eller ligende. Og man tager sit toiletpapir med sig når man går.

Cowboy camping: Når du sover ude i naturen uden tag over hovedet (eller telt/pressening/osv.) Hvis vejret, kryb og insekter tillader, er dette den hurtigste måde at slå lejr på. Og man kan nyde en fantastisk nattehimmel.

Day hiker: En person der bare er ude for at vandre en enkelt dag.

Dry camping: Dette er når man slå lejer uden at være i nærheden af vand. Det er en stor fordel at slå lejr i nærheden af vand, da man slipper for at slæbe på ekstra vand til madlavning osv.

Flip-flop: En taktik man bruger til at genneføre dele af en vandre rute indenfor en sæson, ved at tage de dele af ruten som kan lade sig gøre, og derefter vende tilbage og genneføre de sidste dele. Dette er typisk brugt når der er meget sne eller ligende. For eksempel i Sierra bjergene. Så springer man bjergene over, og vender tilbage og gennemfører dem, når sneen er forsvundet.

Floaties: Betegnelse for ting der flyder rundt i det vand du skal drikke. Typisk er det bæ, eller døde dyr 🙂

Giardia: En lille satan af en parasit, som er skyld i at man bla. kan får diarré. Derfor er det vigtigt at man “altid” har rene hænder, specialt efter man har være på potten. Det er derfor også vigtigt at man filtrerer sit vand fra vandløb osv. da denne parasit har en fantastisk evne til at havne i vandet 🙂

Glissade: Fransk for glide. En kontrolleret metode at komme hurtigere ned af sneklædte bjergsider

Herd: En stor gruppe hikere der gå sammen. Gruppen starter typisk i syd californien, og tynder ud hen imod nord Californien.
Sådan en gruppe kan være skyld i overfyldte teltpladser osv. men kan også være en fordel da hiker bokse kan være små skattekister.

Hiker Box: Bokse man ofter finder ved resupply steder, hvor hikere har smidt at det udstyr de ikke bar brug for mere.

Hiker Hunger: Når man vandrer mange kilometer, dag ud, dag ind. Op og ned af bjerge osv. forbrænder man en masse kalorier. Eftersom man kun kan bære begrænset mad, er man i konstant underskud af kalorier, og konstant sulten. Denne konstante, bundløse sult som plager alle hikere, hedder Hiker Hunker.

Hiker Midnight: Kl. 21:00. De fleste seriøse og selv disciplilnerede hikere, er gået iseng på dette tidspunkt, så de kan få 8 timers søvn og være klar til at komme afsted igen omkring solopgang.

Hiker Trash: Betegnelse på folk der har levet i naturen, omgivet af din egen lugt i flere måneder. Ikke at forveksle med hjemløse.

JMT: John Muir Trail overlapper PCT, næsten 320 km i Sierra delen af turen. JMT hikere tager typisk ruten sydpå, hvor imod PCT hiker oftest tager turen nord på.

Mail Drop: En af måderne som PCT hikere for mad/gear forsyninger på ruten, Pakker bliver sendt i forvejen, til de byer som måske enten er for dyre at handle i, hvor udvalget af gear/mad er dårligt, eller ikke eksisterende. Problemet med denne løsning er at man er nødt til at planægge ankomsterne til disse steder, da posthuset kan være lukket. Dvs. at man kan være uheldig at skulle vente hele weekenden, til mandag morgen, før man kan få sik pakke.

NoBo: North Bound hiker – en hiker der tager ruten fra syd til nord.

Nero: Near zero er et udtryk man bruger hvis man har en dag med meget lidt vandring. Det kan for eksempel være at lander i en by efter et par km, og bruger resten af dagen på at vaske tøj, købe resupply osv.

Postholing: Udtrykket kommer fra det hul man graver når man skal fæstne hegnspæle. Når man hiker i sne og dit ben går igennem sneen, ligner dit ben lidt sådan en hegnspæl. Man hiker meget langtsom, og det tager en masse energi at skulle passe på konstant.
Ofter er det umuligt at vide hvad der er under sneen. En af måderne man kan mindske rissikoen, er at starte tidligt om morgenen, så solen endnu ikke har blødgjort sneen. Hullerne kan komme af alle mulige årsager.

Puffy: En dunjakke.

Resupply: Når en hiker kommer til en by for at købe mad.

Ride Bride: En kvindelig ledsager vil gøre det meget nemmere for en mandelig hiker, at få et lift (når man skal ind til byen og resupply osv.).

Section Hiker: En hiker der kune tager en del af PCT, eller anden vandre rute.

SoBo: En hiker der tager ruten fra nord til syd.

Sun Cups: En ujævn overflade i sneen, der mindre om store ægge kartoner. Når sneen smelter, efterlader den vand på overfladen. Dette vand bliver varmt i solen, og smelter sneen neden under, hurtigere end resten af sneen, hvilket former disse ujævne overflader.
Sun Cups er meget besværlige at gå på, da dine føder kan glide ned i hullerne, så man er konstant i fare for at vrikke om i sådan et hul.

Thru-Hike: En sammenhængende vandretur, som typisk er længere end 1600 km.

Trail Angel: En person som hjælper hikere på ruten, enten med vand, husly, eller en grill med hotdogs eller lign. Typisk forventer disse trail angels intet til gengæld, de gør det udelukkende for at hjælpe.

Trail Legs: Omkring en måned inde i en vandretur begynder dine ben at vende sig til de lange dage, og bliver endnu stærkere, hvilket giver dig mulighed for at vandre endnu længere.

Trail Magic: Tilfældigt på ruten oplever man at støde på bokse med frugt, slik, sodavand, øl eller folk som tilbyder at køre dig til nærmeste by så du kan reslupply.

Trail Name: En kælenavn som hikere bruger på deres thru-hike. Navnet bliver givet til dig, af andre hikere, og er en nemmere måde at identificere folk på, istedet for deres eget navn. Der er et par uskrevede regler mht. kæle navnet. Det skal gives af andre thru-hikere, du kan altså ikke selv vælge det. Det er typisk et navn der kendetegner dig i forhold til din personlighed, udseene, eller hvis du har lavet noget fjollet.

Vitamin I: Ibuprofen.

Zero: Zero er en dag hvor man slet ikke går noget af ruten. Zero dage bliver oftest brugt til at resupply i byen, vaske tøj, lave dagbog eller bare hygge. En zero dag kan altså sagtens indeholde en masse kilometer, men da man ikke er ude på ruten, tæller de ikke med.